Schat, ik hou van je

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Schat, ik hou van je

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

“Maar nog meer van je geld.” Zo dacht misschien een dame die op huwelijkse voorwaarden trouwde.
In de huwelijkse voorwaarden hadden de verloofden laten vastleggen dat zij iedere gemeenschap van goederen uitsloten. Wat de vrouw bezat bleef van haar en hetzelfde gold voor de man. Op zich een wijs besluit.
Maar ze hadden ook een zogenaamd finaal verrekenbeding opgenomen. Bij ontbinding van het huwelijk zou verdeeld worden alsof zij in een algehele gemeenschap van goederen waren getrouwd.
Dit is een type huwelijkse voorwaarden dat geregeld werd en wordt gemaakt om te zorgen dat schuldeisers van de ene partner zich niet kunnen verhalen op het bezit van de andere. Maar samen delen ze toch alles 50/50, mocht het huwelijk eindigen.
Ook dat is te begrijpen.
De verloofden hadden echter vastgelegd dat die 50/50 regeling niet alleen gold als één van hen zou overlijden, maar ook bij een echtscheiding. Dat was minder handig van de man.
Na iets meer dan twee maanden huwelijk vroeg de vrouw de echtscheiding aan en verzocht zij de man om de helft van zijn vermogen aan haar af te staan op grond van het alsof-beding.
De man en zijn advocaat dachten dit te kunnen voorkomen door niet de huwelijkse voorwaarden maar het huwelijk nietig te laten verklaren. De man zou door de vrouw gedwongen zijn met haar te trouwen.
De rechtbank is echter van oordeel dat er geen enkele sprake was van dwang omdat de man had aangegeven dat hij zich eenzaam voelde nadat zijn (eerste) vrouw na 55 jaar huwelijk overleden was. Geld interesseerde hem op dat moment helemaal niet. Hij wilde weer een maatje hebben en was verliefd.
Liefde maakte hem dus niet alleen blind, maar ook armer.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Quilts expositie Heuvelland bibliotheek Valkenburg

Processie trekt door tropisch Vilt

Volgend bericht →