Sinterklaas en de schenkingsknip

|

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot werkt al jaren als kandidaat notaris in Maastricht.
Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst elke week een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.
Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Dit jaar zat Sint te denken, wat aan jou te schenken
5 december is de avond waarop veel cadeau’s worden uitgepakt. Via internet kun je wel veel dingen bestellen, maar kan ik jou niet een fysiek cadeau geven.
Daarom zal ik je een suggestie doen die je kinderen geld kan besparen.
Het gaat dan om de mogelijkheid om (maximaal) € 100.000,- belastingvrij te schenken. Over deze schenkingsvrijstelling heb ik al eerder geschreven, maar dat was onder de “oude” regeling, die tot 1 januari 2015 gold. Met Prinsjesdag 2015 is bekend gemaakt dat er een “nieuwe” regeling komt, die per 1 januari 2017 van start gaat.

De situatie

Ik houd de casus simpel. Je kind (35 jaar oud) bezit een woning met hypotheek en betaalt daar iedere maand veel rente voor. Jij hebt geld over en krijgt toch bijna geen rente op je spaarrekening. Je wilt je kind helpen door jouw spaargeld aan je kind te geven zodat je zoon of dochter af kan lossen op de hypotheekschuld.
Zoals aangegeven kun je vanaf 1 januari 2017 belastingvrij maximaal een ton schenken. Maar dan moet de ontvanger (of diens partner) op dat moment nog geen 40 jaar oud zijn en bovendien moet het geld “in het eigen huis” gestoken worden.
Jij zou dus aan je zoon of dochter in 2017 een fors bedrag belastingvrij kunnen schenken om af te lossen op de hypotheekschuld. Helaas mag je kind meestal niet meer dan 20% van de schuld per jaar boetevrij aflossen. Dus in plaats van schenkbelasting te moeten afdragen aan de Staat is je zoon of dochter een deel van jouw schenking kwijt aan de bank als boete.

Oplossing: de Schenkingsknip

Hier bestaat een oplossing voor en die wil ik graag aan jou geven. Volgens de huidige regels mag een ouder in 2015 of 2016 ook een forse belastingvrije schenking doen (afgerond € 50.000,-). Op grond van de overgangsregeling die hoort bij de “nieuwe” schenkingsvrijstelling mag de ouder dan in 2017 (of 2018) nog een aanvullend bedrag schenken (afgerond € 48.000,-) en ook dat bedrag is belastingvrij als aan alle andere eisen is voldaan.
Naast de leeftijdsgrens (je zoon of dochter – of de partner – moet jonger zijn dan 40 jaar) is één van die eisen dat de ontvanger het geld in het jaar van de schenking moet gebruiken om in de eigen woning te steken. Stel dat je kind jaarlijks bij de bank boetevrij € 45.000,- mag aflossen en jij wilt eigenlijk € 90.000,- schenken, dan kun je dat laatste bedrag dus in twee delen knippen.
In 2016 schenk je de eerste tranche van € 45.000,- aan je kind. Die gebruikt dat hele bedrag om een deel van de hypotheekschuld af te lossen. In 2017 schenk je de tweede tranche en wordt die wederom geheel gebruikt om op de lening af te lossen.
Door deze knip is er geen boete verschuldigd vanwege vervroegde aflossing en hoeft er ook geen schenkbelasting betaald te worden. Dus jouw geld wordt volledig benut om je zoon of dochter lagere maandlasten te geven.
Dat is toch een leukere (december)gedachte dan dat er geld naar de bank of de Staat vloeit.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/
Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Klooster schenkt werken van Charles Eyck aan het museum

Stichting Seva Sangam India organiseert informatiemiddag

Volgend bericht →