Testament wordt niet uitgevoerd

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Testament wordt niet uitgevoerd

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Zekerheid: dat is wat mensen van notarissen verwachten. Wat ze laten vastleggen moet juridisch correct zijn en daarna gewoon uitgevoerd worden. Helemaal als het gaat om je laatste wil die je in een testament opneemt.
Helaas kunnen we geen keiharde garanties geven dat die eenmaal genoteerde wensen ook exact zo worden nagekomen. Dat blijkt weer eens uit een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.
Een vrouw overleed en had in haar 10-jaar oude testament een aantal goede doelen tot erfgenamen benoemd. Ook had zij vastgelegd dat een zorginstelling haar huis zou krijgen. Maar wel onder de verplichting om die woning blijvend te gebruiken voor de zorg van patiënten.
Direct na haar overlijden bleek dat haar wensen niet gevolgd kunnen worden. Onder meer omdat er maximaal vier mensen kunnen verblijven, terwijl voor een kostendekkende exploitatie minimaal zeven bewoners nodig zijn.
De rechters wegen de argumenten en komen tot de conclusie dat het testament anders uitgelegd moet worden. De zorginstelling mag, ondanks de bepalingen in het testament, het huis verkopen. Maar de opbrengst moet wel gebruikt worden om het gewenste doel – zorg voor anderen – te bereiken.
Een punt van aandacht voor de rechters was nog dat de overledene tijdens leven niet had overlegd met de instelling. Hierdoor had deze niet eerder kunnen aangeven dat de mooie wensen van de vrouw niet te realiseren waren. Dus wil je een goed doel verplichten om een deel van je erfenis op een voorgeschreven manier te besteden, bespreek dat dan vóór je naar de notaris gaat.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Vreemde lucht in Vilt blijkt van gaslek te zijn

Balkons Dr.Erensflat worden gesloopt

Volgend bericht →