Tweetrapsraket

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Tweetrapsraket

Mr. Ernst Loendersloot is notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Ieder beroep heeft zijn eigen afkortingen waardoor alle beoefenaars weten wat er bedoeld wordt. In het notariaat hebben we het vaak over een tweetrapsmaking en veel van onze cliënten onthouden dit als de tweetrapsraket. Misschien is die uitdrukking wel beter.

Want het betekent dat je over je graf heen regeert en aangeeft wie in eerste instantie jouw erfenis krijgt. Maar ook wie daarna het overgebleven deel zal ontvangen. Eerst gaat bijvoorbeeld alles naar je partner; nadat ook die is overleden, gaat wat dan nog over is naar je kinderen of een goed doel. Degenen die in tweede instantie van jou erven, worden de verwachters genoemd.

Hoe weten de kinderen of dat goede doel dat ze jaren na jouw dood nog iets van jou zullen erven ? Die vraag werd door de notariële tuchtrechter beantwoord: doordat een notaris hen inlicht.

Maar niet iedere willekeurige notaris. Dit kan de notaris zijn die jouw testament heeft opgesteld, maar dat hoeft niet. Alleen de notaris die na jouw overlijden opdracht krijgt van je (eerstelijns) erfgenamen om een Verklaring van Erfrecht (VvE) op te stellen, heeft deze verplichting. Die notaris zal een afschrift van jouw testament én van die VvE aan de verwachters moeten sturen.

Zij moeten daarna zelf in de gaten houden of zij het restant van jouw erfenis kunnen opeisen. Maar de langstlevende heeft lang niet altijd een VvE nodig om bijvoorbeeld geld van de (gezamenlijke) bankrekening af te halen. In dat geval stelt niemand de verwachters in kennis van hun rechten.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal zondag 2 oktober

Dames 1 VC  S.E.C. koploper in promotieklasse

Volgend bericht →