Uitvaartwensen

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Uitvaartwensen

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Leg nooit iets vast in je testament over je uitvaart. Dit lijkt vreemd, want je testament wordt “geopend” na je dood en dan moet ook je uitvaart geregeld worden. Maar het kan de conclusie zijn naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een notaris. 

In deze zaak ging het vooral over de vraag of de notaris de zuster van de overledene correct te woord had gestaan. Zij zat met de begrafenisondernemer aan tafel. Daarom vroeg ze de notaris of haar broer zijn wensen in een testament had opgenomen. Omdat zij geen erfgenaam of executeur was, had de notaris hier geen antwoord op gegeven.

De rechters oordelen dat de notaris zonder zijn geheimhoudingsplicht te schenden, de zus wel op weg had kunnen helpen. Hij had haar kunnen doorverwijzen naar een eventuele executeur. Ook had de notaris haar contactgegevens aan de erfgenaam kunnen doorgeven.

In dezelfde alinea waarin dat oordeel is opgenomen, melden de rechters dat een inzage bij het Centraal Testamenten Register (CTR) enige tijd kan duren. Er kunnen enkele dagen verstrijken voordat een notaris weet of er een testament is en op welk notariskantoor dit in de kluis ligt. Dat is te lang als een uitvaart geregeld moet worden.

Leg dus in je testament geen wensen vast inzake je uitvaart. Doe dat in een eigen draaiboek en bewaar dat goed, bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon. Want wil jij niet Mieke Telkamp maar André Rieu als afscheidsmuziek, dan is het vervelend als achteraf blijkt dat de verkeerde weg is gekozen en niet een wals.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Mountainbiker breekt sleutelbeen in Schin op Geul

Drie luxe appartementen hoek Nieuweweg-Reinaldstraat

Volgend bericht →