Voordeeltjes en zeldzame boeken

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Voordeeltjes en zeldzame boeken

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris.
Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.
Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

“Notaris, ik las onlangs in Dagblad De Limburger een artikel over een crowdfundingcampagne van de Universiteit Maastricht. Het doel van deze campagne is de aanschaf van een zeer vroeg en zeldzaam in Maastricht gedrukt boek. Mooi dat met deze actie de universiteit cultureel erfgoed van de regio weer naar de burger brengt! Ik wil hier graag € 750 aan doneren. Wat is nu het beste?”
Op de campagnepagina lees ik dat het gaat om de Minervalia, de oudste Maastrichtse komedie gedrukt door de eerste drukker van Maastricht, Jacob Baethen. Een uniek drukwerk met een vernieuwende typografie en een bijzonder verhaal waarin de zeven vrije kunsten en de muzen het opnemen tegen de onwetendheid, daarbij gesteund door egoïsme, onenigheid en jaloezie. Er zijn nog slechts vijf exemplaren wereldwijd bekend van dit boek en een antiquariaat heeft nu het boek tot mei 2019 tegen een gereduceerd tarief (€ 12.500) aan de universiteit aangeboden.
De campagne is een samenwerking tussen de Universiteitsbibliotheek en het Universiteitsfonds Limburg / SWOL. Dit fonds is een charitatieve stichting met als doelstelling de ondersteuning van onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Maastricht. De stichting is erkend als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en aldus ook vermeld op de lijst van ANBI-instellingen die wordt gepubliceerd op de website van de Belastingdienst.
Doneren kan op twee fiscaal vriendelijke manieren. Bij de eerste variant schenk je éénmalig maar zijn er wel beperkingen aan de belastingaftrek. Leg je je vast om minimaal vijf jaar achter elkaar te schenken dan vervallen die beperkingen. Meer daarover valt te lezen op de site.
Ik vertel mijn gesprekspartner dat bij zo’n schenking de belastingdienst ongeveer 40% daarvan zal terugbetalen. Dat wordt namelijk het tarief dat aan Inkomstenbelasting betaald moet worden bij inkomens tot circa € 68.000,-. Bij een donatie van € 750 krijg je € 300 terug en kost het bijdragen aan de aanschaf van het boek je slechts € 450. Dat is een mooi voordeel!
Behalve dit fiscale voordeel zijn er bij dit soort campagnes altijd leuke extraatjes te krijgen. Zo lees ik dat je kunt kiezen voor Special Collections paraplu’s, een persoonlijke tour langs de Bijzondere Collecties of een exclusief VIP-arrangement. Zelf heb ik al een keer het genoegen gehad om onder leiding van Odin Essers, conservator Bijzondere Collecties van de UM, een kijkje achter de schermen te krijgen.
Ik zou zeggen, gun jezelf een voordeeltje en draag tegelijkertijd bij aan het in stand houden van cultureel erfgoed.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/
Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 10 maart

Zes bomen geveld aan de Barakkenweg in Berg

Volgend bericht →