Niet voorlezen testament is niet onoverkomelijk

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Niet voorlezen testament is niet onoverkomelijk

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot werkt al jaren als kandidaat notaris in Maastricht.
Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst elke week een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.
Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Vroeger heb ik vaak als getuige er bij gezeten als de notaris testamenten passeerde. Tot 1971 was het verplicht alle akten volledig voor te lezen en moesten er ook getuigen bij zitten.
In dat jaar is die plicht grotendeels vervallen. Bij een beperkt aantal akten moest de tekst toch volledig voorgelezen worden in het bijzijn van getuigen. Dat waren alle testamenten maar ook akten waarbij één van de partijen niet zelf kon tekenen door een fysiek gebrek, zoals een dwarslaesie. Op 1 januari 2013 is echter ook de plicht tot voorlezing van alle testamenten in het bijzijn van getuigen uit de wet gehaald.
Maar er is niets veranderd aan de plicht om voor te lezen in het bijzijn van getuigen als één van de partijen bij de akte – bijvoorbeeld door ziekte – niet in staat is zelf de akte te tekenen.

Voorleesplicht testament geschonden: akte nietig ?

In een recente uitspraak van de Hoge Raad moest geoordeeld worden over zo’n situatie. Het ging om een testament dat getekend was in het bijzijn van getuigen omdat de betreffende persoon niet meer duidelijk kon communiceren.
De notaris had wel twee medewerkers als getuigen meegenomen, maar het testament niet volledig voorgelezen. Was het testament geldig of niet ?
Volgens de rechtbank wel, volgens het Gerechtshof niet en volgens de Hoge Raad toch wel.
Maar de Hoge Raad houdt de deur naar een ongeldig testament wel op een kier. Ik vat dat als volgt samen. Is door het niet naleven van de plicht tot voorlezing de kans aanwezig dat de getuigen niet kunnen beoordelen of het testament wel de bedoeling van de testatrice weergeeft, dan is het testament toch vernietigbaar. Niet het voorlezen zelf is van wezenlijk belang, maar het doel dat daarmee gediend wordt. En dat doel is dat getuigen kunnen constateren dat degene die het testament laat opstellen het ook daadwerkelijk zo wil.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/
Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Auto ongeluk in Oud-Valkenburg

Beste houding in optocht voor Jonge Nobele

Volgend bericht →