Vooruitbetaalde rente

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Vooruitbetaalde rente

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wie het kleine niet eert, is het grootte niet weerd. Dat kwam bij mij op bij het lezen van een uitspraak van de Hoge Raad. Misschien hebben jij of je errfgenamen hier iets aan.

In 2012 koopt een dame een woning. Zij leent daarvoor geld tegen 5% rente per jaar. Iedere maand moet zij betalen over de afgelopen maand. 

Op 4 januari 2014 overlijdt zij. Net voor haar dood boekt zij de rente over voor het hele jaar 2014. Zij betaalt dus in één keer vooruit.

Haar erfgenamen vermelden die betaling op de aangifte inkomstenbelasting voor 2014. Omdat de overledene in dat jaar maar enkele dagen geleefd heeft, had zij natuurlijk maar een laag belastbaar inkomen. Door de renteaftrek wordt haar belastbaar inkomen ineens ruim € 6.000 negatief. De fiscus zou de erfgenamen dat bedrag terug moeten betalen.

De inspecteur accepteert dit niet en weigert de aftrek voorzover het gaat om de dagen ná het overlijden. Slechts 4/365e deel van de rentebetaling wordt goedgekeurd. Uiteindelijk beslist de Hoge Raad dat een redelijke wetsuitleg betekent dat de erfgenamen de vooruitbetaalde rente wel helemaal in aftrek mogen brengen.

Daarom: heb je de middelen, boek dan op 2 januari van ieder jaar de rente van het hele jaar alvast over naar de bank. Afhankelijk van je inkomen dat jaar krijgen je erfgenamen geld terug van de fiscus. Overleg dit met je bank vanwege een correcte administratieve verwerking (en wie weet krijg je wel korting omdat je in één keer vooruit betaalt).

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Plenkertstraat afgesloten

VV Walram gaat met heel jeugdige selectie aan de slag

Volgend bericht →